واحدهای چیلر سیستم های مبردی هستند که به خنک سازی فضاهای مسکونی/تجاری، ماشین آلات، عملیات صنعتی و مواد شیمیایی صنعتی کمک می کنند. این واحدها از نظر انرژی کارآمد، مقرون به صرفه و زمان کارآمد هستند. بدون این سیستم ها، اهداف تولید اغلب قابل دستیابی نیستند.
انواع چیلر
انواع چیلرها به دو دسته اصلی چیلرهای تراکمی بخار و چیلرهای جذبی بخار تقسیم می شوند. چیلرهای تراکمی بخار از یک کمپرسور مکانیکی الکتریکی برای فشار دادن مبرد در اطراف سیستم استفاده می کنند در حالی که چیلرهای جذب بخار از گرما برای حرکت مبرد در اطراف سیستم استفاده می کنند.
چیلرهای تراکمی بخار بیشترین استفاده را دارند و در دو زیر مجموعه چیلرهای هوا و چیلرهای آبی جای می گیرند. بیایید نگاهی اجمالی به نحوه کار هر یک از اینها، کاربردهای آنها و مزایا و معایب هر یک بیندازیم.
چیلرهای آب خنک و هوا خنک چگونه کار می کنند؟
هر دو چیلر هوا و آب دارای اجزای یکسانی هستند: یک اواپراتور، یک کمپرسور، یک کندانسور و یک شیر انبساط. علاوه بر این، مکانیک برای هر دو بسیار مشابه است. کمپرسورهای چیلر یک مبرد را در اطراف داخل چیلر از طریق کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و به کمپرسور فشار می دهند.
تفاوت اصلی بین چیلرهای هوا و آب در نحوه خروج گرمای ناخواسته است. چیلرهای هوا به ما هوا را برای حذف گرما می دهند در حالی که چیلرهای آبی از آب استفاده می کنند.
چیلرهای هوا
چیلرهای خنک شونده هواران با هوا از هوا برای حذف گرما با استفاده از فن ها استفاده می کنند تا هوا را به داخل لوله های در معرض کندانسور وادار کنند. در حالی که چیلرهای هوا به انرژی بیشتری نسبت به چیلرهای آب خنک نیاز دارند، می توانند گزینه بسیار خوبی برای خنک کننده ثابت باشند. چیلرهای هوا به راحتی نصب می شوند و معمولاً می توانند خارج از ساختمان نصب شوند (بدون نیاز به فضای اضافی). در مقایسه با چیلرهای آبی، چیلرهای هوا بیشتر در معرض انسداد و مشکلات گردش مجدد هستند.
چیلرهای آبی
چیلرهای آبی با پمپاژ آب از طریق کندانسور مهر و موم شده و پراکنده کردن آن در برج خنک کننده، گرما را از بین می برند. چیلرهای آب خنک معمولا کارایی بیشتری نسبت به چیلرهای هوا خنک دارند. استفاده از تبخیر آب برای دفع گرما انرژی کمتری نسبت به دمیدن هوا در سطح داغ مصرف می کند. این به خاطر ظرفیت گرمایی بالای آب است. علاوه بر این، چیلرهای آبی نسبت به چیلرهای هوا خنک عمر طولانی تری دارند.
انواع تکنولوژی کمپرسور
چیلرهای خنک کننده هوا و آب خنک کننده بیشتر بر اساس نوع فناوری کمپرسور مورد استفاده طبقه بندی می شوند.
چیلر آب خنک
چیلر آب سری از کمپرسور اسکرو نیمه بسته کارآمد استفاده می کند. کمپرسور از روتور پیچی با راندمان بالا نامتقارن 5:6 استفاده میکند که درجهبندی شده یا به صورت پلهای تنظیم انرژی است. به طور خودکار با توجه به تغییرات بار تنظیم می شود و مصرف انرژی بیشتری دارد.
چیلر نوع پیچ سیلابی
چیلر پیچ سری از کمپرسور پیچ نیمه بسته کارآمد استفاده می کند. کمپرسور از روتور پیچی با راندمان بالا نامتقارن 5:6 استفاده میکند که درجهبندی شده یا به صورت پلهای تنظیم انرژی است. به طور خودکار با توجه به تغییرات بار تنظیم می شود و مصرف انرژی بیشتری دارد.
چیلر هوا خنک
ظرفیت خنک کننده چیلر پیچی سری هوا خنک از 85 کیلووات تا 1550 کیلووات. این واحدهای سری ویژگی های بسیاری از محصولات دیگر را با استفاده از کمپرسورهای اسکرو نیمه بسته وارداتی که توسط مبدل های حرارتی با راندمان بالا تکمیل شده اند، ادغام می کند و از کنترل کننده های میکروکامپیوتری استفاده می کند که باعث می شود واحد جمع و جور، چیدمان معقول، استفاده و نگهداری راحت باشد.
مقدمه
فن کویل ها یا فنکوئلها دستگاههایی هستند که جهت تامین تهویه مطبوع در محیط های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. فن کویل های دارای ۲ بخش اصلی فن و مبدل حرارتی می باشند. این دستگاه ها در زمره ساده ترین و ازجمله پرکاربردترین دستگاه های تهویه مطبوع در انواع محیط های مختلف از جمله مسکونی، صنعتی، تجاری و... هسنتد.
جالب است بدانید فن کویل ها انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای مزیت ها و معایبی می باشند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد البته بهتر است که ابتدا وظیفه فنکویل ها را بررسی کنیم:
نحوه عملکرد فن کویل
همانطور که بیان شد فنکویلها وظیفه گرمایش و سرمایش محیط را برعهده دارند بنابراین وظیفه اصلی فنکویلها ایجاد هوایی خنک در تابستان و هوای گرم در زمستان می باشد. اما فن کویلها چگونه باعث ایجاد ۲ دمای مختلف در محیط می شوند؟
در محیط های تهویه شونده مانند محیط های تجاری، مسکونی، اداری و غیره فنکویلها در تابستان با استفاده از گردش آب سرد در داخل کویل ها و دمیدن باد توسط فن ها در پشت این کویل ها باعث ایجاد هوای سرد می شود و همچنین در تابستان و زمستان با گردش آب داغ در داخل کویل ها و دمیدن باد از پشت کویل ها باعث گرم شدن هوای محیط می شوند، که درنتیجه منجر به گرم یا سرد شدن هوای محیط می شود. ولی باید بدانید که فن کویل ها به تنهایی نمی توانند فضا را گرم یا سرد کنند زیرا برای تامین آب سرد نیازمند چیلر بوده و همچنین برای تامین هوای گرم نیازمند یک دیگ یا موتورخانه ای می باشند که بتواند آب گرم را به درون کویل ها تزریق کند.
حال که با نحوه عملکرد و وظیفه فن کویل ها آشنا شدیم و دانستیم که فن کویل چیست، در ادامه با یکدیگر انواع فنکویل ها را مورد بررسی قرار میدهیم:
انواع فن کویل ها
فن کویل های افقی نصب در سقف
این مدل از فن کویل ها در فضای خالی سقف قرار می گیرند. از مزایای فوق العاده فن کویل های قابل نصب در سقف می توان آسانی نصب، عایق صدا و همچنین زیبا شناختی و اشغال نشدن فضای محیط اشاره کرد البته از معایب این فن کویل ها هزینه بالا تعمیرات و نگهداری آن می باشد که به دلیل نصب در سقف به مراتب هزینه بالاتری را با خود به همراه دارند.
فن کویل های سقفی توکار
فن کویل های سقفی توکار را می توان در زمره ارزان ترین نوع فن کویل های سقفی عنوان کرد این فن کویل ها در پشت سقف های کاذب تعبیه می شوند و از قیمت پایین تری برخوردار هستند. هرچند این فن کویل ها دسترسی نامناسب داشته و سرویس و نگهداری از آن ها نسبت به سایر فن کویل ها مشکل تر است ولی به خاطر قیمت پایین شان در زمره رایج ترین نوع فن کویل های سقفی و پرفروش ترین آن ها قرار دارند. از مزایای ویژه این نوع فن کویل این است که می توان آنها را کانال کشی و جریان هوای خروجی را نیز برای آنها فراهم کرد.
فن کویل های پرفشار کانالی
همان طور که از نام این فن کویل ها مشخص است مسیر ورود و خروج هوایی این فن کویل ها توسط کانال ها هدایت می شود این فن کویل ها که میزان فشار زیادی از هوا را تولید می کنند به نام فن کویل های کانالی پر فشار شناخته می شود از این فن کویل ها برای مکان هایی که نیاز به ظرفیت هوادهی سنگین دارند و امکان استفاده از هوای تازه برای آن ها فراهم نیست بسیار مناسب است که باعث می شود این فن کویل ها نسبت به نمونه های مشابه خود متمایز باشند.
فن کویل سقفی کاستی
فن کویل های سقفی کاستی یکی از انواع مختلف فن کویل های سقفی می باشد که با ظرفیت هوادهی بالاتر و در تنوع طراحی بیشتر تولید و عرضه می شوند. این فن کویل ها با بالا بردن راندمان، زیبایی و همچنین کاهش فضای اشغال شده در مقایسه با سایر فن کویل های سقفی دارای مزیت و برتری می باشند اما این فن کویل ها نیز دارای معایبی چون هزینه بالای تعمیرات و سرویس کاری و همچنین از فیلترهای هوایی با کیفیت پایین تر بهره می برند.
فن کویل های زمینی
این نوع فن کویل ها در زمره محبوب ترین فن کویل ها می باشد که بسیار پرطرفدار است. طراحی ویژه این فن کویل که متناسب با فضا و همچنین حول محور زیباشناسی فضای داخلی می چرخد باعث می شود که فضای اشغال شده توسط آنها از زیبایی و کیفیت محیط نکاهد. این فن کویل ها که معمولاً صدای بسیار کمتری دارند با هواکشی عمودی به عنوان متداول ترین نوع فن کویل شناخته می شوند. از مزایای فوق العاده ای که این فن کویل ها دارند می توان به نصب ساده، هزینه پایین تعمیرات و نگهداری، صدای کمتر و همچنین راندمان بیشتر نسبت به فن کویل های مشابه عنوان کرد. همچنین مانند دیگر فن کویل ها از بارز ترین معایب آن می توان به گرفتن فضای مشخص از اتاق، دفتر یا ساختمان و... اشاره کرد که این اتفاق با توجه به محدود بودن متراژ اتاق ها و خانه های امروزی مساله درخور توجهی است.
فن کویل های نصب در کف
این نوع فن کویل ها که به دلیل طراحی و نوآوری که با خود به همراه دارند قابلیت اجرا در موقعیت های مختلف یک بنا را دارا می باشند. این فن کویل ها برای ساختمان هایی که دارای متراژ پایین تری هستند و نمی خواهند که کل فضای ساختمان را اشغال کند بسیار مناسب هستند. این فن کویل ها قابلیت اجرا در مجاورت درب ها و سطوح شیشه ای و همچنین پنجره ها را نیز دارند که در کف اتاق نصب می گردند. نوع فعالیت این فن کویل ها مانند سایر نمونه های مشابه آب گرم و آب سرد تولیدی بویلر و چیلر را به داخل کویل هدایت می کند و فن های موجود در آن هوا را به فضای اتاق یا ساختمان هدایت می کنند. از جمله مزایای فوق العاده این فن کویل ها می توان به موتورهای کم مصرف، عایق صدا، راندمان بالا، انعطاف پذیری و تسهیل نصب و راهاندازی و اجرای آن اشاره کرد.
فن کویل های دیواری
فن کویلهای دیواری با ظاهری بسیار شبیه به اسپلیت وجود دارد که گاهی برخی افراد این فن کویل ها را با اسپلیت اشتباه می گیرند. که امروزه به رایج ترین سیستمهای سرمایشی و گرمایشی محیط ها تبدیل شدهاند. از جمله دلایلی که این نوع فن کویل ها مورد توجه مردم قرار گرفته مناسب بودن برای فضا های کوچک می باشد و حجم کاری آن ها نیز کم است درنتیجه فن کویل های دیواری یک انتخاب مقرون به صرفه برای محیط های کوچک می باشد از جمله مزایای آن سهولت نصب آن و همچنین راحتی لولهکشی آن می توان اشاره کرد.
مزایای فن کویل ها
حال که با انواع فن کویلها آشنا شدیم بهتر است مزایای آن ها را نیز بررسی کنیم تا بدانیم این دستگاه ها چه مزیت هایی نیز با خود دارند:
مستقل بودن فضا: اولین مزیتی که می توان برای فن کویل ها در نظر گرفت، تامین هوای مستقل برای هر فضا به صورت تفکیک شده می باشد. یعنی شما می توانید ۱ اتاق را بصورت مستقل با استفاده از فن کویلها گرم یا سرد کنید و نیازی نیست تا برای ۱ مجموعه مسکونی یا ۱ ساختمان همه فنکوئل ها روشن باشد.
مصرف انرژی: دومین مزیت، مصرف پایین انرژی می باشد فنکویل ها با توجه به سیستمی که برای آن ها طراحی شده است مصرف انرژی بسیار پایینی را با خود به همراه دارند و انرژی مصرف شده برای فنکویلها در حد روشن شدن فن می باشد.
تولید در سایز و مناسب با فضا: سومین مزیت فنکوئل ها تولید انواع مختلف آنها متناسب با محدوده تهویه شونده می باشد شما می توانید انواع مختلف فن کویل با توجه به نیاز و فضای مورداستفاده سفارش داده و همچنین در اندازههای مختلف از آنها استفاده کنید.
سرمایش و گرمایش با یک سیستم: چهارمین مزیت فن کویلها ایجاد سرمایش و گرمایش، توسط ۱ سیستم صورت می گیرد شما برای گرم کردن ۱ اتاق در تابستان نیاز به کولر و در زمستان برای گرم کردن نیاز به بخاری دارید، ازجمله مزیت های فنکویل ها این است که شما دیگر نیاز به جابجایی وسایلی چون کولر و بخاری و سرویس هر ساله آن ها ندارید و صرفاً ۱ دستگاه فن کویل در تابستان، هوای سرد و در زمستان هوای گرم را برای شما ارائه خواهد داد.
اسایش و صدای کم: آخرین مزیتی که برای فن کویل ها می توان عنوان کرد صدای کم این دستگاه ها نسبت به دیگر سیستم های گرمایش و سرمایش می باشد که باعث می شود شما نسبت به سروصدا در فضایی آرام و با آسایش کامل کار خود را انجام دهید.
در نهایت
هواران در این بخش سعی کرد تا اطلاعات کلی از جمله عملکرد، مزایا و انواع مختلف فن کویل ها را خدمت شما معرفی کند تا شما با بررسی نکات مختلف و محیط مورد نظر خود به این نکته که کدام نوع فن کویل مناسب شما است برسید. برای اطلاعات بیشتر در خصوص محصولات و انواع فن کویل ها می توانید با پشتیبانان رسام تجارت هواران در ارتباط باشید.
منبع